Ik heb me – sinds lange tijd – laten verleiden een experiment te doen met mijn takenlijst. Ik gebruik als jaren OmniFocus (alleen voor Mac/iOS), maar wilde nu toch echt eens Todoist proberen. Een cross-platform en API-first takenplatform. Ik was met name geïnteresseerd in het samenwerken.

Mijn ervaring is niet zo goed, om eerlijk te zijn. Hieronder mijn notes:

  • Meest belangrijk: Todoist voor Mac is geen écht native app. Dat voel je aan alles: je kunt niet gemakkelijk met je toetsenbord meerdere taken selecteren. Of scherper nog: met je toetsenbord kom je niet ver. Ik merk nu opnieuw hoeveel ik met m’n toetsenbord doe, ik raak mijn muis tijdens het werken eigenlijk maar nauwelijks aan.
  • Voorbeeld: wanneer je een taak toevoegt aan een project en je hebt de focus op het datumveld kun je met je toetsenbord het scherm niet sluiten. Je kunt ook met je toetsenbord een taak niet verwijderen of markeren als gedaan.
  • Bij het verwijderen van een taak krijg je telkens een ‘weet je het zeker?’ vraag. Irritant. Slimmer zou zijn om te zorgen voor een fatsoenlijke ‘undo’ (werkt ook nergens in de app op Mac).
  • Er is geen hotkey om naar je inbox te springen.
  • Het idee van een e-mailadres per lijst is wel erg nice. Daaraan merk je dat Todoist is gebouwd op een solide en centrale backend. Net als de andere integraties. Samenwerken aan een takenlijst werkt echt perfect en dat blijf ik wel echt missen in OmniFocus. Gebruik nu drie lijsten met Joàn: Huis, Boodschappen en Te bespreken. Daar moet ik een alternatief voor vinden.
  • Irritant dat je geen hele lijst kunt herhalen. Dat moet je per taak instellen.
  • Ik mis de ‘Review’ functie van OmniFocus, voor tijdens mijn Weekly Review.
  • In Things kun je een taak met een toetsencombinatie voor vandaag markeren, dat mis ik.
  • Het automatisch afleiden van de datum/tijd aan de hand van de taak zat me eigenlijk direct al in de weg en werkt vaker niet dan wel goed. Gelukkig kun je die functie uitzetten.
  • De interface mist een refresh knop / sync status. Moest de app geregeld refreshen om het overzicht weer kloppend te maken.

Ik ben dus weer terug bij OmniFocus, wat ook zeker z’n beperkingen kent. In GRIP raad ik Todoist aan (als cross-platform tegenhanger voor het fijne Things), maar ik twijfel er nu stevig aan om Todoist in mijn boek te vervangen voor TickTick.