Biesbroek onderzocht hoe gezond eten verbonden is met een duurzame lifestyle en concludeert dat die in grote lijnen met elkaar verband houden. Interessant genoeg vond hij geen aanwijzingen dat wanneer je je aan de richtlijnen houdt je ook langer leeft. Maar dat terzijde.

Punt is wel dat we volgens Biesbroek met alleen richtlijnen er niet gaan komen: we zijn in het afgelopen jaar weer meer vlees gaan eten, bijvoorbeeld. De overheid moet wat gaan bijsturen:

Wat kan werken als we ons niet naar de groenteafdeling laten nudgen? Simpel gezegd: vlees flink duurder maken. Sander Biesbroek laat in zijn proefschrift zien hoeveel maatschappelijke winst een prijsstijging van 15 of 30 procent kan genereren – van milieuwinst tot dalende zorgkosten . Met veel slagen om de arm liggen de baten over dertig jaar tussen de 4,1 en 12,3 miljard. Een subsidie van 10 procent op groente en fruit zou tussen de 1,8 en 3,3 miljard opleveren, berekende hij.

Ik eet al jaren geen vlees, maar zuivel scoort ook echt niet goed. Ik heb altijd gezegd dat er een moment komt om vegan te gaan, en dat moment komt toch wel steeds dichterbij vermoedt ik…