Benedict Evans over de volgende stap in productiviteitssoftware: waar in de afgelopen tijd Google Sheets een vervanging werd voor Excel, wordt dat nu ontbundeld. Specifiekere en beter passende oplossingen helpen bij een nieuwe en veel efficiëntere workflow.

Evans haalt het voorbeeld van Figma aan: een nieuwe manier om samen aan ontwerpproblemen te werken. En zo zijn er talloze andere slimme oplossingen die de spreadsheet voorbij gaan en zorgen voor een nieuwe manier van werken.

In z’n post beschrijft Evans treffend dat ook dit altijd een cycle is: de nieuwe software wordt steeds generieker, waardoor er ruimte komt voor een nieuwe generatie specifieke software. En deze gaat vervolgens door dezelfde lifecycle.

Onderliggend worden de bouwstenen van deze software wel steeds slimmer. Net zoals Amazon met AWS zorgt voor een revolutie in snelheid waarmee startups en software konden worden gebouwd, zou dat misschien op een iets hoger niveau ook moeten kunnen met software die je helpt je werk te doen. Ik vermoedt dat die bouwstenen steeds hoger in de stack (die begint bij infrastructuur en netwerk, tot aan de applicatielaag) beschikbaar zullen komen.