Als ik mensen vertel over mijn missie dan zeg ik altijd: ‘Ik wil mensen helpen om betere keuzes te maken’. Dit dekt aardig de lading, maar toch wringt het ook. Want het klinkt bijna alsof ik ze dat dan vervolgens op wil leggen. Niet het geval.

Misschien is het beter om te zeggen: ‘Ik wil mensen helpen slimmere keuzes te maken’. Dat klinkt vriendelijker, maar zegt in feite hetzelfde. Ik wil tools bouwen en aanreiken die de dingen die vervelend, saai of ingewikkeld zijn opbreken en simpel maken waardoor je meer tijd hebt voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Waarbij je alle data ziet en uiteraard nog steeds helemaal zelf kiest.

Eén van de ideeën (jat gerust): we weten allemaal dat er gigantisch veel moet gebeuren om de klimaatdoelstellingen te halen. Maar ga je vervolgens vragen wat er moet gebeuren, dan weet niemand nog waar te beginnen. Ja, minder vlees eten, minder met de auto en minder vliegen. Maar verder? Ik speel met de gedachte om een platform op te tuigen waar je deze informatie, uitgeplozen door experts, op een overzichtelijke manier bij elkaar vindt. Misschien wel gecombineerd met vrijwillige green-tax: een automatische maandelijkse donatie waarmee je bijvoorbeeld je CO2-uitstoot compenseert.

Het TeamTrees project laat opnieuw zien dat heel veel mensen heel graag in actie komen, en dat geeft hoop.