Ik weet dat mediteren goed voor me is, maar heb het tot nu toe nog nooit kunnen verheffen tot een structurele gewoonte. Heb een tijdlang Headspace gevolgd, en had een streak opgebouwd waar je u tegen zegt. Streaks, in mijn ervaring, werken geweldig, zolang je in de eerste streak zit. Val je van de wagen en had je al een flinke score opgebouwd, dan valt het me altijd zwaar opnieuw te beginnen. Dit gebeurde me met ‘geen koffie drinken’, ‘nooit meer snoozen’, ‘geen e-mail voor 12 uur in de ochtend’ en heel veel andere gewoontes die ik wilde veranderen.

Gisteren sprak ik met mijn zusje, en we kwamen erachter dat we allebei wel wat van de positieve effecten van mediteren zouden kunnen gebruiken: we lijken op elkaar en denken voortdurend ‘ik had ook X kunnen doen, in plaats van waar ik nu mee bezig ben’. Het is eigenlijk bizar dat ik in mijn dag onmogelijk vijf minuten (!) vrij kan maken voor een korte meditatie.

Nieuwe gewoontes eigen maken is in je eentje een uitdaging. Samen is het eenvoudiger en leuker. Dus besloten we om de ‘5 minuten mediteren per dag’ challenge toe te voegen aan onze doelen voor dit kwartaal. Ze klein mogelijk beginnen en een partner in crime verhogen de succeskans van succesvolle gedragsveranderingen aanzienlijk. Ben benieuwd.