Elke nieuwe druk van GRIP schaaf ik verder bij, op basis van de inzichten die ik ondertussen opdeed. Mijn experimenten stoppen niet, en daardoor blijf ik dingen herzien. Vaak zijn dat kleine dingen, maar ik denk al langer na over de dingen die ik schreef in het hoofdstuk over jezelf beter maken. Er is niks mis met de inhoud, maar ik denk dat het nog scherper en toepasbaarder kan.

In het hoofdstuk deel ik een model met drie ’krachten’: interne verwachting, externe verwachting en energie. Ik vind dat energie daarin veel te weinig ruimte krijgt. Het bijhouden van je energieniveau is eigenlijk bijna synoniem aan het meten van ontstekingswaarden in je bloed: het sluit niks uit, maar het is wel een heel sterke richtingaanwijzer om te weten hoe het met je gaat.

Ik hield een hele tijd langs wekelijks notities bij over mijn energieniveau. Maar eigenlijk is dat niet granulair genoeg. Ik zou het liefst over langere tijd per dag bijhouden hoe goed ik in m’n vel zat. Daarom bouwde ik een simpele ’energy tracker’ in de GRIP-app, die ik de komende dagen zelf test en dan publiek maak. De tracker stuurt je elke dag op een zelfgekozen tijdstip een e-mail met knoppen van 1-10. Als je klikt kun je nog een toelichting toevoegen aan je score. Je exporteert je gegevens eenvoudig naar Excel, en ik ga eens nadenken over wat voor visualisatie je kan helpen om betere keuzes te maken.

To be continued.