In Farsighted las ik over Executive Order 12291. Deze EO schreef voor dat elke nieuwe voorgestelde regel zogenaamde ’regulatory impact analysis’ moest ondergaan. In essentie zou dit ervoor moeten zorgen dat elke nieuwe belangrijke wet meer zou opleveren dan dat het zou kosten. Geen eenvoudige opgave en er was ook een hoop kritiek (want heel veel effecten die goed zijn voor een samenleving zijn lastig te meten), maar het zorgde wel voor een gigantische verlaging van nieuwe wetgeving. In verschillende keren gewijzigde vorm is de regel nog steeds in werking.

In Nederland hebben we, voor zover ik weet, niet zo’n meta-wet. Interessante vraag is dus of het zinnig zou zijn om iets dergelijks te overwegen.

Elon Musk, in betere tijden, zei over het vormen van een democratie op Mars dat het gemakkelijker zou moeten zijn om wetten af te schaffen dan ze in te stellen. Ook een interessant idee, wat wellicht wendbaarder maakt.

Hierop aansluitend: ieder land schrijft, logischerwijs, eigen wetgeving. Goed, want elk land is uniek en heeft haar eigen uitdagingen. Maar het voelt ook dubbelop, want heel veel is gelijk. Het zou tof zijn als er iets zou zijn waarmee international wetgeving aan elkaar wordt gelinkt en vergeleken. Ik zag laatst een lid van de Tweede Kamer in een debat een Franse wet overhandigen aan een minister om een bepaald punt te onderstrepen. Vroeger was het misschien ook lastig om al die papieren bij elkaar te houden, maar daar zijn nu natuurlijk systemen voor. Het zou cool zijn als je in één oogopslag kunt zien hoe verschillende landen wetgeving rondom soft- en harddrugs hebben ingericht, bijvoorbeeld.